Oudercoaching algemeen-scheiding

Nelleke Hartmanns, copyright 2014 Hannie Verhoeven Fotograaf

Oudercoaching algemeen

In het algemeen is het de bedoeling dat het hebben van een gezin met kinderen iets is wat je gelukkig maakt. Het is fijn om kinderen liefde te geven en ze te begeleiden naar de volwassenheid met een voldane terugblik op hun jeugd.

In de praktijk blijken er wat hobbels op de weg er naartoe langs te komen waar je (mogelijk) niet op had gerekend. Je komt jezelf tegen als een kind niet naar je luistert en jouw goedbedoelde adviezen in de wind slaat. Het kan leiden tot veel ruzie en ergernis bij zowel kind als ouder. Wanneer je als vader of moeder (te) veel controle wilt uitoefenen, blijkt dit vaak averechts te werken. Er kan onenigheid zijn over allerlei dingen: huisregels, huiswerk, slaaptijden, game-tijd, schoolprestaties, gedrag, etcetera. Het is moeilijk om als ouder in je kracht te blijven en je kind toch vertrouwen te geven. En dat is nou juist wat kinderen zo nodig hebben: stimuleren door ouders van het gevoel dat ze oké zijn en vertrouwen van hun ouders hebben. De manier waarop jij je ouderschap vorm geeft, is hierbij een van de bepalende factoren. Als je voelt dat je teveel de ‘kritische’ ouder bent, aarzel niet om hulp te zoeken om het tij te keren. Stap uit het conflict met je kind, het brengt jullie allebei niet naar ‘gelukkiger’ maar naar ‘verwijdering’. En dat maakt jou en je kind ongelukkig. Ik help je graag om in je kracht als ouder te terug te komen en weer macht te ervaren over je eigen handelen. Handvatten te krijgen om je kind weer positief te kunnen bejegenen vanuit je hart….

Oudercoaching bij en na scheiding: een emotionele achtbaan

Voor alle ouders die gaan scheiden, middenin een scheiding zitten of al een tijd gescheiden zijn, kan het helpend zijn om met een coach te praten over alle facetten die bij deze situaties aan de orde zijn. Er is een wirwar aan emoties bij jezelf, bij de kinderen, en ook je ex-partner fietst er doorheen. Mogelijk heb je al een nieuwe partner, met mogelijk ook een ex-partner en kinderen… Een scheiding heeft veel impact op alle betrokkenen. En jij zit er middenin en hebt eigenlijk je handen vol aan jezelf.

Terwijl je voelt dat je er als vader/moeder misschien onvoldoende kunt zijn voor de kinderen. Ik kan je ondersteuning bieden in het delen van je emoties en het zoeken naar manieren om met de situatie om te gaan en je kracht te herwinnen, als individu èn als ouder…

Zie ook Individuele coaching algemeen